MUNKANÉLKÜLI SEGÉLY III. FELVONÁS

A sima munkanélküli, majd ASPI és Mini ASPI utàn itt a NASPI!!! Job Acts új találmánya. Ezeket az elnevezéseket nem tudom meddig lehet még fokozni, viszont a kreativitásra nem lehet panasz.

2015 május 1-től lép hatályba az “univerzális munkanélküli segély” ami a Fornero Reform munkanélküli segélyét váltja fel. Persze ez nem azt jelenti, hogy minden rögtön működni is fog… Mint ahogy az lenni szokott INPS még várja a kapcsolatos rendeleteket.

Újdonságok:
ASPI megkövetelte, hogy az előző két évben biztosítottak legyünk legalabb 12 hónapig, a mini ASPI-hoz elég volt 13 hét az elmúlt egy évben. A NASPI 2015-höz elég 3 biztosított hónap és a co.co.co szerződéssel is jár.

Az egész NASPI rendszert az új un. Agenzia Unica fogja kezelni a Centro per l’Impiego-kon keresztül,aminek feladata lesz az ideérkező munkanélkülinek kiadni az un. DID-et (Dichiarazione di immediata disponibilitá), vagyis az “azonnali munkakezdési rendelkezésre állási nyilatkozatot”, amelynek kiadásával megkezdődik a munkanélküli segély kérelem procedúrája és kifizetése.

A segély időtartama,az elmúlt 4 évben biztosított és ledolgozott hónapok fele, de max. 2 év.
A segély összege az első hónapokban mindenkinek 1100-1200 euro, ami a hónapok múlásával max. 700 eurora csökken.

Másik újdonság, az ASDI
Munkanélküli járadék amely 2015. május 1-től kísérleti jelleggel lép életbe, amelynek feladata a NASPI-t már nem kapó polgárok további segítése. Időtartam 6 hónap, összege az utolsó NASPI összegének 75%-a.

Arra az eddigi rendeletekből, törvényekből nem kaptunk még választ, hogy mi lesz azokkal akik már a Fornero munkanélküli segély összegét felvették és még mindig nem találnak munkát.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s